fbpx

Sourdough duona

Tai turbūt bene populiariausia šių dienų duonos mada. Ir neveltui. Tai šviesi raugo duona, kuri fermentuojama beveik parą laiko. Tai leidžia atsiskleisti grūdų maistinėms medžiagoms, duona žymiai lengviau virškinama, ženkliai sumažėja glitimo kiekis ir žinoma atsiskleidžia nuostabiausi skoniai. Receptas paprastas, bet procesas reikalauja šiek tiek praktikos. Kaip pasigaminti raugą šiai duonai rasite čia: https://youtu.be/sTAiDki7AQA

Taip pat labai rekomenduojame pažiūrėti keletą video Youtube, vizualiai pamatyti kaip atrodo tešla ir visas procesas. Tiesiog įsiveskite „sourdough bread”.

Ingredientai

  • 720g + 50g vandens (apie 30*C temp)
  • 225g raugo
  • 1000g miltų (800g baltų kvietinių + 100g pilno grūdo ruginių + 100g pilno grūdo kvietinių)
  • 20g druskos

Gamyba

  1. Dideliame dubenyje 700g vandens išmaišyti raugą.
  2. Sudėti miltus ir gerai išmaišyti ranka. Uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti 30-45min.
  3. Ant tešlos užberti druską, užpilti 50g vandens, išmaišyti. Uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti 30min.
  4. Pradedame tešlos „lankstymą”. Paimti vieną kampą tešlos, jį kiek išeina ištempti ir užlenkti ant viršaus. Taip pat padaryti iš likusių trijų kampų. Uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti 30min.
  5. Taip kartoti dar 3 kartus kas pusvalandį. Viso bus praėję 2val po druskos įdėjimo.
  6. Tada palikti ramiai dar 2-3val. Jeigu oras šiltesnis, gali užtekti ir 1,5val.
  7. Išversti tešlą ant miltais NEpabarstyto paviršiaus, pabarstyti miltais viršų ir padalinti į 2 dalis, suformuoti rutuliukus. Uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti apie 20min (jei labai išskysta, laikyti trumpiau).
  8. Pagrindinis formavimas.
  9. Sudėti į krepšelius ar dubenėlius ištiestus virtuviniu rankšluosčiu ir pabarstytus kvietinių baltų miltų ir ryžių miltų mišiniu, palikti per naktį šaldytuve.
  10. Įkaitinti orkaitę, su puodu su dangčiu apatiniame orkaitės trečdalyje, iki 260*C, kaitinti bent 30min.
  11. Kepti 20min, sumažinti temperatūrą iki 230*C kepti 5min, nudengti dangtį, kepti 30min.
  12. Atvėsinti ant grotelių.
  13. Jeigu kepama per 2 kartus, tarp kepimų puodą orkaitėje kaitinti 10min 260*C temperatūroje.
0
    0
    Krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę