Duonos raugas

„Pranciškaus malūnas“
2025 m. kovo 25 d.
Pačiam pasigaminti raugą yra labai paprasta. Reikia tik miltų, vandens ir kantrybės, nes visas procesas gali užtrukti apie savaitę. Na, o jei norite greičiau, tai kelis šaukštus raugo visad galite gauti užsukę į Pranciškaus malūną (geriausia atsinešti savo stiklainį). Šiame straipsnyje rasite ir visą informaciją kaip raugą maitinti.

Gaminimas nuo pradžių
Stiklainyje sumaišyti:
-50g ruginių pilno grūdo miltų
-75g vandens
Uždengti dangteliu bet neužsukti.
Palikti 30-40g prieš tai pagaminto raugo ir įmaišyti:
-25g ruginių pilno grūdo miltų
-25g baltų kvietinių miltų
-60g vandens
Taip pat kaip 2 diena.
Palikti 20-30g prieš tai pagaminto raugo ir įmaišyti:
-25g ruginių pilno grūdo miltų
-25g baltų kvietinių miltų
-50g vandens
Taip pat kaip 4 diena.
Šį raugą galima naudoti tiek ruginei, tiek kvietinei (sourdough) duonai. Kai jis jau paruoštas, galima primaišyti tik ruginių miltų, taip pat pasididinti raugo kiekį iki tokio kokio reikia recepte. Svarbu visad maišyti lygiomis dalimis miltus ir vandenį.
Tolimesnis raugo maitinimas
Į jį įmaišykite dvigubą svorį vandens, tada dvigubą svorį miltų (pusę ruginių, pusę baltų kvietinių).
PVZ. turint 50g raugo, į jį įpilkite 100g vandens, išmaišykite ir įdėkite 50g ruginių miltų, 50g baltų kvietinių miltų ir vėl viską išmaišykite.
Visad pasiruoškite tiek raugo kiek reikia receptui, plius 50-100g, kad turėtumėte ką atsidėti kitam kartui.
Raugas bus pasiruošęs naudojimui po 8-12val. Svarbiausia, kad jis būtų beveik dvigubai didesnio tūrio, aiškiai matytųsi burbuliukai ir būtų malonaus kvapo.
Taip pat nepamirškite raugą reguliariai pamaitinti. Jei jo nenaudojate laikykite šaldytuve, geriausia kartą per savaitę jį pamaitinti.
Daugiau idėjų:

Malame miltus jūsų būsimiems kepiniams!
Šviežia mums svarbiau už kiekybę. Darbuodamiesi šeimyniškai ir maldami tik tiek grūdų, kiek reikia jūsų poreikiams, pasirūpiname, kad jūsų virtuvės eksperimentuose baltuotų tik šviežiausi miltai ir kruopos. O tam, kad niekada nepritrūktumėte idėjų kepiniams, dalinamės „Pranciškaus malūno“ komandos mėgstamiausiais receptais ir patarimais.
Nauji receptai
Kategorijos

DUONA

Pranciškaus malūnas









Nuo 1996 m. ūžiantis malūnas, pirmiausia įsikūręs dėl kaimynų poreikio susimalti grūdus miltams ir pašarams, išaugo į tuo metu neregėtų sveikuoliškų produktų parduotuvėlę. Šiandien, kai šviesaus raugo duonos ir augalinio pieno mados pasivijo ir įsikurdino daugelio namuose, džiaugiamės galėdami aprūpinti jūsų virtuvės spinteles ilgametę kokybę išlaikiusiu, daugiau nei 40-ties produktų asortimentu.